Thursday, September 10, 2009

Pilihan raya kampus UKM dengan e-voting..?

Mahasiswa sering dikatakan sebagai pewaris kepimpinan generasi akan datang. Dan sememangnya itulah hakikat yang sebenarnya. Pilihanraya Kampus merupakan medium latihan bagi seluruh mahasiswa mencorakkan sistem kepimpinan mereka secara praktikal. Gerakan politik kampus UKM yang telah bermula sejak dari tahun 1970 dengan tertubuhnya PMUKM hasil daripada pilihanraya kampus dan sehingga tahun ini hampir mencecah 40 tahun usiannya.

Bersempena dengan PRK yang bakal kunjung tiba tidak lama lagi, suka untuk dikongsi berkenaan perjalanan PRK bagi UKM. Isu berkenaan pilihanraya kampus ini tidak boleh lari daripada pihak pihak yang bertanding. Sinonim di UKM ini pertandingan sengit antara Gabungan Mahasiswa yang pro kepada mahasiswa dan juga Aspirasi yang pro kepada pentadbiran. Satu lagi pihak yang memainkan peranan seperti SPR adalah Jawatankuasa Pemilihan dan juga Urusetia Pemilihan MPP yang terdiri daripada admin UKM itu sendiri.

Hampir 40 tahun kita dihindangkan dengan sistem Pilihanraya secara manual sepertimana sistem Pilihanraya Umum negara. Tetapi berita yang kuat bertiup sehiingga kini daripada beberapa sumber pentadbiran adalah mengenai penggunaan sistem e-voting bagi menggantikan sistem manual pada sesi kali ini. Hal ini dikuatkan dengan beberapa pindaan besar dalam buku peraturan tatatcara pemilihan MPP yang telah dipinda secara drastik oleh Jawatkuasa Pemilihan MPP UKM bermula pada sesi lepas 2008/2009.
Belumpun selesai isu perjalanan PRK secara manual yang terlalu banyak dipertikaikan ketelusannya, timbul pula agenda baru e-voting. Dengan sistem demokrasi dlm PRK yang layak diberi tahap 1 bintang, muncul pula agenda yang lebih mengelirukan iaitu sistem e-voting ini. Ini adalah agenda memilih Majlis Perwakila Pelajar dan bukannya memilih juara Akademi Fantasia ataupun Mentor. Sebelum daripada ini antara kampus yang menjadi mangsa penggunaan sistem ini adalah UPM dan UPSI.

Alasan utama yang akan digunakan semestinya adalah selari dengan kecanggihan teknologi ICT, menjimatkan masa pelajar serta petugas, memudahkan pengiraan, menjimatkan kos dan sebagainya. Bagi saya, e-voting hanya menguntungkan pihak Jawatankuasa Pemilihan MPP sahaja kerana ia menyenangkan urusan mereka. Kaedah ini adalah tidak praktikal sama sekali dengan kaedah perjalanan Pilihan Raya Umum di luar.

Dengan kelompangan yang begitu banyak dan ketara dalam buku peraturan pemilihan MPP yang belum ada jalan penyelesaian terbaik, ini bukanlah masanya untuk menjadikan mahasiswa sebagai bahan eksperimen bagi sistem e-voting ini. Mahasiswa seharusnya didedahkan dengan realiti dunia sebenar dalam konteks pilihanraya kampus ini. Bukan sekadar dibudak budakkan atau sekadar cukup syarat sahaja. Ini adalah hakikat yang berlaku dalam pemilihan pemilihan MPP sebelum ini. Nah ! Hasilnya maka lahirlah pemimpin pelajar yang sekadar tahu mengangguk dan menggeleng dan inilah pewaris negara akan datang yang bakal dilahirkan daripada gedung ilmu.

Konklusinya adalah perbaiki sistem manual yang telah sedia ada dengan mengurangkan jurang pilih kasih atau pilih bulu antara calon calon yang bertanding. Selain daripada menghalang campurtangan daripada pihak pihak luar seperti felo dan juga pengetua sepanjang tempoh berkempen, dalam masa yang sama juga pertingkatkan sistem ketelusan pengiraan serta penjumlahan undi yang kebiasaannya menimbulkan ketegangan antara pengetua pengetua kolej dengan calon calon serta agennya akibat kurang pemahaman atau penelitian terhadap buku peraturan yang sememamngnya kabur dari sudut kaedah perjalanan pemilihan yang disediakan oleh pihak pentadbiran sendiri. Bukan dengan pelaksaan e-voting.


Salam Ramadhan Kareem & Stop Rasicm
Ikhlas,
Mohd Fikah Bin Sanusi,
Wakil Umum Majlis Perwakilan Pelajar UKM 08/09
Fakulti Undang undang/ Tahun 4